HTML

Robiblog

Lenéz engem valaki? Az ő dolga! Az én dolgom, hogy ne tegyek, és ne mondjak semmit, ami lenézést érdemelne. Gyűlöl valaki? Az ő dolga! Az enyém az, hogy türelmes és jólelkű legyek mindenkivel szemben s még a gyűlölködő tévedésére is készségesen mutassak rá - nem fölényeskedően, nem hánytorgatva fel, hogy ez nekem türelempróba, hanem őszintén, jóságosan, mint ahogyan a híres Phocion tette, ha ugyan nem pózolt. Az ilyesminek ugyanis szívből kell jönnie, hogy az istenek is lássák: az ember semmin nem bosszankodik, semmit nem vesz rossz néven. Mert mi rossz van számodra abban, ha saját természeteddel önként összhangban cselekszel, és ha elfogadod azt, ami a mindenség természetének éppen most megfelel. Hiszen ember vagy, aki arra törekszik, ami a köznek így vagy úgy hasznos! - Marcus Aurelius

Friss topikok

  • Waren: Én visszaállitam..vagyha nem is, akkor bevezeztném ha valaki életfogytigot kap az tartson is addig... (2008.07.29. 19:13) Érvek a halálbüntetés ellen
  • Robbie10: Kedves Tamas! Nem azért lett kicenzúrázva az a hsz mert nem bírom a kritikát, hanem azért, mert ta... (2008.07.22. 22:07) A méreginjekció, mint önmaga

Linkblog

Érvek a halálbüntetés ellen

2008.07.22. 21:55 Robbie10

"A Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez, és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani."- 54.§ (1). bek.

1990 októberében a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága határozatot hozott a halálbüntetés alkotmányellenességéről. Úgy ítélte meg, hogy a halálbüntetésre vonatkozó rendelkezései az élethez és az emberi méltósághoz való jog lényeges tartalma korlátozásának tilalmába ütköznek, ezért megállapították a halálbüntetés alkotmányellenességét.

Legfontosabb érvek azonban a következők:

1, Az államnak nincs joga semmilyen címen az élet elvételére. (cinikusabb olvasók persze nyilván rögtön felteszik a kérdést, hogy miért, a gyilkosnak volt?)

2, A halálbüntetés nem összeegyeztethető a modern elvekkel, a humanizmussal.

3, A legfontosabb: tévedés esetén jóvátehetetlen és megváltoztathatatlan. Sokszor előfordul azért ennek a fennállása, és tényleg nem lehet helyrehozni, hiába mérsékelhető. Az USA-ban nem egy siralomházból hoztak már vissza elítéltet úgy, hogy közük nem volt a cselekményhez.

4, Egyáltalán nincs, vagy csekély az elrettentő, visszatartó hatása, illetve nem elrettentőbb, mint a hosszú időtartamú szabadságvesztés. Rossz útra terelheti a közvéleményt, és lehetséges, hogy példát ad a kegyetlenkedésre a köznép előtt is.

5, Jogállamiság gondolata: az államnak nincs joga arra, hogy az élet elvételét is magának vindikálhassa.

6, Büntetési célok összefüggésében kell vizsgálni. Az alapvető cél minden esetben az elkövető ártalmatlanná tétele, azonban a humánus jog ezzel a fizikai megsemmisítéssel nem egyeztethető össze.

7, A halálbüntetéssel az elkövető megjavítása eleve kizárt, még csak megtörni sem lehetséges.

8, Az emberi méltóságot jelentősen megtagadja- gondoljunk csak az iráni homoszexuálisok kivégzésére, vagy a szaúd- arábiai kábszercsempészek megölésére.

9, Ezzel nem biztos, hogy a társadalom megnyugtatása sikeres lesz. A közvélemény ettől nem biztos, hogy úgymond kielégül, nem csökken a feszültség.

10, Államigazgatási eljárásban, koholt vádak alapján bárki kivégezhetővé válik, politikai eszközzé válhat, erőszakszervezetek alakulhatnak meg.

+ A társadalom védelmét tökéletesen szolgálhatja az adott esetben kiszabható echte életfogytiglani szabadságvesztés.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://robi10.blog.hu/api/trackback/id/tr66580729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Waren 2008.07.29. 19:13:20

Én visszaállitam..vagyha nem is, akkor bevezeztném ha valaki életfogytigot kap az tartson is addig.
Személyes okok..Nagypapámat aki taxis volt haszonszerzés miatt egy 21 éves ember sziven szúrta és kilökte a kocsiból. 84-be életfogytiglant kapott..ahhoz képest 2000-ben ki is engedték..erről ennyit:(
süti beállítások módosítása